Sterren kijken

014©AnnemarijnZwerverLandelijke Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de 41-ste Landelijke Sterrenkijkdagen. Jong en oud kunnen door telescopen naar de sterren kijken en via diverse activiteiten meer te weten komen over onze aarde en het heelal

Veel mensen zien nauwelijks nog sterren.  ’s Avonds zitten we meestal binnen en in de meeste gebieden verbleken de sterren door alle verlichting. Daarom organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) ieder jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen. Dan kan  iedereen op een van de meer dan zestig deelnemende locaties door een telescoop sterren, nevels en andere hemelobjecten bekijken. In Groningen is het mogelijk om in de Blaauw Sterrenwacht de kraters op de Maan te bekijken, de manen rondom reuzenplaneet Jupiter en honderden sterren in heldere jonge sterrengroepen. Ook het Kapteyn mobiele planetarium is aanwezig zodat zelfs bij minder mooi weer bezoekers kunnen  genieten van een bijna echte sterrenhemel, geprojecteerd op een koepel.

Speciale aandacht is er voor actuele sterrenkundige ontwikkelingen aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.  Sterrenkundige Inga Kamp vertelt in de lezing “Het ontstaan van de Aarde” over haar onderzoek naar de geboorteplaatsen van andere planetenstelsels. Ze zal uitleggen hoe nieuwe inzichten verkregen worden door computermodellen te vergelijken met waarnemingen van de inmiddels duizenden ontdekte planetenstelsels. Dat geeft ook inzicht in hoe onze eigen Aarde 4.5 miljard jaar geleden ontstaan is uit de zonnenevel.

Voor kinderen zijn er volop activiteiten. Gastspreker Jeffrey Bout vertelt hoe en waarom mensen in de toekomst naar Mars zullen reizen. In het spannende spel “De Kosmische Spiraal” maak je een reis door de geschiedenis van het heelal.

Nieuw is de interactieve workshop voor jongeren, “Sterren op je smartphone”. Studenten sterrenkunde laten zien hoe je met behulp van je smartphone de sterrenhemel kunt verkennen. En het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat je in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht zal beide dagen geopend zijn van 18:00 tot 23:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht. Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen vindt u op www.sterrenkijkdagen.nl.

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX.